Hakkında
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Kişisel Bakım Güzellik ve Moda
AROMATERAPİ NEDİR?
Avatar photo
   • 2 Yıl Önce
👍
0
👎
0
Aromaterapi, fitoterapinin bir tamamlayıcı bölümüdür. Fitoterapi, bitkilerle (tıbbi çaylar, şurup, eliksir vb) veya bitkilerin özüyle (kapsül, tablet formları )uygulanan 'bitkisel tedavi' biçimidir.

Aromaterapi ise bitkilerde bulunan sabit ve uçucu yağlarla yapılan tedavi sistemine verilen addır. Bitkisel özyağların kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı ve güzelliği için bedene uygulanması sanatıdır. Aromaterapi, hastalıklardan korunmada, bazı hastalıklarda ise tedaviyi destekleyici ve tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Aromaterapi kelimesinin çoğunlukla ‘kokuyla iyileştirme’ veya ‘iyi hissetme’ şeklinde anlaşılmasına rağmen aslında bitkilerle tedavinin uzantısı olan farklı bir tamamlayıcı tıp dalıdır.

Vücutta oluşan zihinsel ve fiziksel sorunları gidermek, vücut sağlığını ve zindeliğini korumak için kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.

Aromaterapi yağları kas ağrılarından, soğuk algınlığına ve adet sancılarına kadar birçok tedavide kullanılır. Yatıştırıcı veya uyarıcı, ağrı giderici veya kas gevşetici, zehir atıcı, nefes açıcı, sinir sistemini dengeleyici, depresyon ve uykusuzluk giderici, hafızayı güçlendirici, hücre yenileyici gibi etkileri bulunur.
Bitki yağları banyo suyuna eklenir, masajla cilde uygulanır, teneffüs edilir veya odaya sıkılır. Yağları kullanma alanına göre kullanım yolları da değişiyor.

Aromatik kokular, burun yoluyla solunduğu zaman koku hücreleri vasıtasıyla beyni ve sinir sistemini etkilerler. Terapötik, psikolojik ve fizyolojik etkilere sahip olan, hastalıkları önleyebilen ve tedavi edebilen yağlardır.
150 civarında aromatik yağ var. Bu yağlar mikrop öldürücü, antiviral, iltihap kurutucu, ağrı kesici, antidepresan, balgam söktürücü, uyarıcı, sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü özelliklere sahip.

Aromatik yağlardan azami faydayı sağlamak için tamamen doğal yağlar kullanılmalı, sentetik olarak üretilen yağlar bahsedilen faydayı sağlamaz.

Saf uçucu yağlar, bitkilerin çiçek, kök, gövde, reçine veya kabuklarından;distilasyon, sıkma, ekstraksiyon, maserasyon ve emilme metotlarıyla damıtılarak elde edilirler. Örneğin 4.000 kg gülden 1 kg gül uçucu yağı elde edilmektedir.Bu sebeple fiyatı pahalıdır.Burada önemli bir konuya değinmek isterim. Genellikle aktarda 'gül yağı' adı altında veya diğer isimlerle büyük boylarda (20-50 ml vb) satılan uçucu yağlar maalesef gerçek uçucu yağ değildir. Çünkü 20 ml
gül yağını, orjinal 1 ml saf gül yağı fiyatının 5 hatta 10 katı düşük fiyata satmaktadırlar. Bilinçsizce raflara dizilen bu yağların hiçbir tedavi etkisi bulunmamaktadır.İçerikleri ayçiçeği ve pamuk yağından oluşup birkaç damla sentetik gül esansı eklenmektedir.
Tedavide mutlaka doğal-saf uçucu yağları kullanmalıyız. Satın alırken de kapalı, küçük (1 ml, 5ml, 10 ml), güneş geçirmeyen, kahverengi veya mor koyu renkli camlarda olanları almalıyız.
Avatar photo
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Yorumlar
İlk Yorum Yapan Siz Olun!
Online
0
Bugün
0
Dün
0
Tümü
0
Hakkında
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Yemekmoda.com 2024 © Tüm Hakları Saklıdır