İlkbaharın gelişini müjdeleyen çağla meyvesi ağacı şimdiden çiçeklenmeye başladı. Tuza banıp tüketilen bu eşsiz meyveye dair bilinmeyenleri araştırdık. Şeftali, kiraz ve erik ailesine bağlı çağla meyvesinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle güçlü bir probiyotik kaynağı olarak görülür. Bu da kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Peki çağla meyvesinin faydaları nelerdir?
Çağla meyvesinin bilinmeyen diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan’dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor. Soğuğa dayanıklı ağacı Mart ayının ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Yeşil haldeyken ekşi bir tadı olan çağla olgunlaşmaya bırakıldıkça badem olur. Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak geçer. İçeriğinde bol bol fosfor, azot ve potasyum barındırır.
ÇAĞLA NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Bademin veya kayısının henüz olgunlaşmamış hali olan çağla, protein, lif, kalsiyum, E vitamini, riboflavin ve niasin bakımından yüksek besin değerlerine sahiptir. Günde ideal olarak yenilmesi gereken meyve sayısı yaklaşık 20 ile 23 arasındadır.
ÇAĞLA BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI?
Kayısı çağlası, sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırmakta başarılıdır. Bu meyve, kabızlığı önleyen harika bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda organik bir müshil olan sorbitol içerir. Aynı şekilde, badem çağlasının bağırsaklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Çünkü sindirim sırasında dışkının bağırsaklardan atılmasını kolaylaştıran lifleri vardır.
ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Sezonun en yeni yaz parfümleri! 2023 yazın en iyi parfümü hangisi?
Piknik kombini nasıl yapılır? Bahar etkinliklerine uygun kombin önerileri