Hakkında
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Ana Sayfa»Kişisel Bakım Güzellik ve Moda»CİLDİMİZİ DOĞRU TANIYALIM
👍
0
👎
0
💖
0
Kişisel Bakım Güzellik ve Moda
CİLDİMİZİ DOĞRU TANIYALIM
Avatar photo
   • 2 Yıl Önce

DERİ (CİLT) NEDİR?

Deri, dokunma, sıcaklık, ağrı hislerinin duyu organıdır. İnsanın yaşına, alışkanlıklarına, kilo alıp vermesine ve çevreye göre değişen; dinamik, gerilen, büzüşen, kırışan ve gelişen koruyucu bir organdır. Vücudumuzun %16'sını deri oluşturur. İçerisinde kas, sinir, doku bulunur. Vücudumuzu estetik olarak güzel gösterir. Dışarıdan gelen etkenlerden (ısı, ışık, su vb) vücudumuzu korur. Bu koruma sistemine 'epidermal bariyer' demekteyiz. Örneğin, derimiz olmasaydı duş alamazdık, yağmurda duramazdık, denize giremezdik, yani geçirgenlik hâkim olurdu.

Deri, vücudumuzu toksik (zehirli) maddelere karşı da korur. Deri olmasaydı, toksik yani zehirli maddeler kan dolaşımına girerlerdi.

Derinin görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

* Vücudumuzu dik tutar. Dengeyi ve destek mekanizmasını sağlar.

* Estetik görünüşü sağlar.

* Şekil verir.

* Gaz alışverişi yapar.

* Vücutta su miktarını sabit tutar.

* Vücut sıcaklığımızı dengede tutar.

* Salgılama sayesinde cildin esnek, darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlar ve salgılamayla deri yumuşaklığını korur.

* Bakteriler, virüsler, alerji meydana getiren maddeler, kimyasallar, su ve mantardan vücudu korur. Mikroorganizma girişini yani dışarıdan içeriye herhangi bir madde girişini engeller.

* Vücudumuzdaki fazla suyun (ter) atılmasını sağlar.

* Vücudumuzdaki fazla yağın (sebum) atılmasını sağlar.

* D vitamini sentezini (güneş ışığı ile) gerçekleştirir.

* Güneş ışınlarının yaratabileceği pigmentasyondan bizi korur.

* Dokunma, acı, sıcaklık, soğukluk ve baskı hislerine yardımcı olur. Duyu fonksiyonlarının algılanmasını sağlar.

CİLDİN pH DÜZEYİ NE OLMALI?

Derinin pH'ını cildin salgıladığı yağ ter belirler. Cildimizin pH'ı ortalama 5,5'tir. Hayvansal yağlardan elde edilen sabun, kimyasal içeren deterjan vb gibi maddelerle cildi temizlemek yanlıştır, bunlar cildi kurutur. Cildimiz asidik bir yapıdır. Sabun tarzındaki temizleyiciler ise baziktir, asit ve baz bir araya geldiğinde tuzu oluşturur. Tuz da cildi irite edip tahriş edebilir. Yani cilt aşınır. İlle de sabunla cildimi kirlerden arındıracağım derseniz, o zaman phi 5,5 olan veya geleneksel tarzda üretilmiş saf zeytinyağlı sabunları tercih etmelisiniz.

Derinin katmanları ve alt katmanları şunlardır:

* Epidermis:

Açığa çıkan tabaka (stratum korneum)

Berrak/ yarı saydam tabaka (stratum lucidum)

Granüler tabaka (stratum granulosum)

Spinöz tabaka (stratum spinosum)

Germinal/bazal tabaka (stratum bazalenin / germinativum)

* Dermis:

Kapiller kıvrımlar

Kıl folükülü

Yağ bezi

Erektör kas

Ter bezi

* Hipodermis:

Deri altı yağ tabakası

Arter

Ven

Lenf damarı

Sinir

EPİDERMİS

Cildin en dış tabakasıdır. Ölü hücrelerden oluşur. Dayanıklı, esnek, nasırlı bir yüzeye sahiptir. Vücudu dış etkenlere karşı korur. Rüzgâr, sıcaklık ve soğuktan nem kaybını engeller. Geçirgenlik engeli oluşturur. Epidermis kendi içinde 5 katmana ayrılır. Cildin rejenerasyonu (yenilenmesi) bu bölümde gerçekleşir.

DERMİS

Epidermisin altındaki canlı tabakadır. Epidermisi yeniler (cilt kendini 4 ila 6 hafta arasında yenilemektedir). Cildin sağlamlığı ve dengesini sağlayan orta tabakadır. Kıl folikülleri, ter bezleri, cildin dayanıklılığı ve esnekliğini sağlayan kollajen lifler bu bölümde bulunur.

HİPODERMIS

Cilt altı yağ dokusundan oluşan iç tabakadır. Cilde enerji sağlar ve yalıtım işlevinden sorumludur. Derinin beslenme, salgılama ve ısı değişiminin sonlandığı katman bu tabakadır.

Avatar photo
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Yorumlar
İlk Yorum Yapan Siz Olun!
Yemekmoda.com 2024 © Tüm Hakları Saklıdır