Sashiko Stitching: Ιαπωνικό κέντημα με ελεύθερο σχέδιο

Sashiko Stitching: Ιαπωνικό κέντημα με ελεύθερο σχέδιο

May 4, 2023 0 By admin

Το ράψιμο Sashiko (ένα είδος ιαπωνικού κεντήματος) είναι εύκολο να το μάθεις. Δημιούργησα το τέλειο έργο για έναν αρχάριο για να ξεκινήσει και δημιούργησα ένα δωρεάν μοτίβο με δυνατότητα λήψης.

Το Sashiko είναι μια από τις αγαπημένες μου μορφές κεντήματος, επειδή είναι εύκολο να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα ως αρχάριος, αλλά υπάρχει ένας κόσμος ιστορίας, τεχνικής και πολυπλοκότητας πίσω από την απλότητά του.

Η ιστορία του Sashiko

Το κέντημα Sashiko έχει τις ρίζες του στον 17ο και 18ο αιώνα ως ένας τρόπος για να αυξήσει την αντοχή και τη ζεστασιά των ρούχων, καθώς και να επισκευάσει και να επιδιορθώσει φθαρμένα υφάσματα. Μια απλή βελονιά για τρέξιμο με χοντρό βαμβακερό νήμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή γεωμετρικών μοτίβων σε βαμβακερό, λινό ή ύφασμα κάνναβης.

Εκκίνηση

Ο καλύτερος τρόπος για έναν αρχάριο να ξεκινήσει το ράψιμο sashiko είναι με μικρά έργα όπως δείγματα, μαντήλια και σουβέρ. Τα σχέδια που έχω χρησιμοποιήσει για τα σουβέρ είναι παραδοσιακά μοτίβα sashiko, φτιαγμένα με την επανάληψη ευθειών και καμπύλων γραμμών και εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο.

Για το πρώτο σας έργο ραπτικής sashiko, προτείνω να ξεκινήσετε με ένα από τα μοτίβα της ευθείας γραμμής, είτε Sankaku (τρίγωνα) είτε Ajiro (λυγαριά). Θα πάρετε μια αίσθηση για το πώς να μετακινήσετε τη βελόνα και πώς να κρατάτε το ύφασμα πιο εύκολα με ευθείες γραμμές και, στη συνέχεια, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις καμπύλες.

Το Sashiko είναι στην πραγματικότητα για πολλά ράμματα που ενώνονται ως σύνολο, και την κουνιστή κίνηση της βελόνας (ξεβάφω) για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα ράμματα. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε πολύ στο να κάνετε κάθε βελονιά τέλεια, και αντίθετα δείτε την καθεμία ως ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου, πιο ολοκληρωμένου σχεδίου.

Πώς να κάνετε τη ραφή Sashiko

 • Στην ιδανική περίπτωση, οι βελονιές σας θα πρέπει να έχουν το μήκος ενός κόκκου ρυζιού (κοντόκοκκο, όχι μακρόκοκκο!), αλλά θα πρέπει να το προσαρμόσετε καθώς προχωράτε, έτσι ώστε οι σειρές σας να τελειώνουν στη σωστή θέση και οι βελονιές σας. t γλιστρήσει, σταυρώστε ή αγγίξτε (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Η απόσταση μεταξύ των βελονιών πρέπει να είναι περίπου το ένα τρίτο του μήκους της βελονιάς. Και πάλι, μην κολλάτε την τελειότητα εδώ.
 • Μερικοί άνθρωποι δεν δένουν ποτέ κόμπους sashiko, και άλλοι το κάνουν. Εάν χρησιμοποιείτε πιο βαρύ ύφασμα και η πλάτη δεν φαίνεται στο έτοιμο κομμάτι σας, μπορείτε να δέσετε έναν απλό κόμπο παπλώματος στην αρχή και στο τέλος της κλωστής. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές μέθοδοι για να ασφαλίσετε τα νήματα σας στο sashiko:

  Μπορείτε να ράψετε μερικές βελονιές στην αρχή της κλωστής: εισάγετε τη βελόνα περίπου μιάμιση ίντσα (3 έως 4 βελονιές) από το σημείο εκκίνησης της γραμμής που θέλετε να δουλέψετε και ράψτε πολλές φορές προς την αρχή. Όταν φτάσετε στο σημείο εκκίνησης, γυρίστε και δουλέψτε όπως θα κάνατε συνήθως, περνώντας πάνω από τα ράμματα που μόλις κάνατε.

  Μπορείτε να πλέξετε τις άκρες κάτω από το πίσω μέρος των βελονιών (τέσσερις έως πέντε βελονιές είναι πολλές) και στη συνέχεια να κόψετε τις άκρες, αφήνοντας περίπου 1/8 ίντσα ουράς. Είναι λίγο δύσκολο όταν ξεκινάτε μια σειρά – πρέπει πραγματικά να δώσετε προσοχή στις πρώτες βελονιές στην πλάτη για να βεβαιωθείτε ότι θα πιάσετε αυτήν την ουρά.

ραφή sashiko ραμμένη στην ουρά
sashiko ράψιμο πώς να καρφώνουμε τις άκρες της κλωστής
 • Κόψτε τις άκρες του νήματος καθώς προχωράτε, αφήνοντας μια ουρά περίπου μισής ίντσας. Διαφορετικά, λερώνεται και κολλάνε στα ράμματα.
 • Αν δυσκολεύεστε να τραβήξετε το νήμα μέσα από το ύφασμα, δοκιμάστε να τραβήξετε το ύφασμα. Δεν πειράζει αν συσσωματωθεί, απλώς λειάνετε όσο προχωράτε.
 • Φέρνεις το νήμα σου σε μια νέα γραμμή στο σχέδιο. δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε κάθε γραμμή ή ενότητα με μια νέα. Απλώς φροντίστε να αφήσετε λίγο χαλαρό το νήμα στο πίσω μέρος του υφάσματος, ώστε να μην ματσάρει όταν τελειώσετε.
Οι ραφές Sashiko επιτρέπουν χαλάρωση στην πλάτη όταν πηδάτε ή στρίβετε στις στροφές
 • Χρησιμοποιήστε τις μεγαλύτερες βελόνες για μεγάλες ευθείες γραμμές και τις πιο κοντές βελόνες για καμπύλες γραμμές.
 • Οι βελονιές σας δεν πρέπει να διασταυρώνονται μεταξύ τους ή να ακουμπούν σε διασταυρώσεις ή οπουδήποτε συναντώνται. Εδώ είναι μια απεικόνιση του πώς μοιάζει σε διαφορετικές καταστάσεις.
προμήθειες ραπτικής sashiko

Προμήθειες Sashiko

Οδηγίες Sashiko Coaster

 1. Εκτυπώστε το σχέδιο και κόψτε το.

  Κατεβάστε και εκτυπώστε το μοτίβο που θέλετε να ράψετε. Αφήστε περίπου μισή ίντσα ή περισσότερο από ένα περίγραμμα γύρω από το σχέδιο, ώστε να μπορείτε να το καρφιτσώσετε στο χαρτί μεταφοράς και στο ύφασμα.

 2. κόψτε το πανί σας

  Κόψτε ένα τετράγωνο 6 ιντσών από το ύφασμα που θέλετε να ράψετε. Μπορείτε να το κάνετε με περιστροφικό κόφτη και χάρακα ή με ένα ψαλίδι ραπτικής.κομμένο ύφασμα με ραφές sashiko

 3. μεταφέρετε το μοτίβο σας

  Με τη δεξιά πλευρά του υφάσματος στραμμένη προς τα επάνω, τοποθετήστε το χαρτί μεταφοράς πάνω από την τετράγωνη κιμωλιακή πλευρά του υφάσματος προς τα κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μοτίβο σας στο χαρτί μεταφοράς. Φροντίστε να κεντράρετε το σχέδιο στο τετράγωνο του υφάσματος όσο το δυνατόν περισσότερο και να κρατάτε τα πλαϊνά πολύ παράλληλα. Θα έχετε κάποιο επιπλέον περιθώριο ραφής για να το τετραγωνίσετε αφού το ράψετε, οπότε δεν χρειάζεται να είναι τέλειο.

  Καρφιτσώστε και τα τρία στρώματα μαζί σε δύο παρακείμενες πλευρές, ώστε να μην μετακινηθεί κανένα από τα στρώματα. Εάν καρφιτσώσετε δύο κάθετες πλευρές, αυτό αφήνει μια ελεύθερη γωνία, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε ότι η μεταφορά μοτίβου λειτουργεί.

  Χρησιμοποιώντας ένα στυλό ή μολύβι, περάστε όλες τις γραμμές του πατρόν σας για να τις μεταφέρετε στο ύφασμά σας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα χρωματιστό στυλό για να μπορώ να δω ποιες γραμμές έχω ήδη σχεδιάσει.

  Εάν χρησιμοποιείτε ένα μοτίβο με ευθείες γραμμές, το να έχετε μια μικρή ευθεία άκρη για να σας καθοδηγήσει κάνει τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και καθαρή.

  Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε μεταφέρει καθαρά όλες τις γραμμές μοτίβων, μπορείτε να ξεκαρφιτσώσετε τα επίπεδα.μοτίβο μεταφοράς ραπτικής sashiko

 4. Περάστε πάνω από το σχέδιο με ένα στυλό κιμωλίας (προαιρετικό)

  Μου αρέσει να ξαναπερνάω τις γραμμές μοτίβων με ένα θερμοσβησμένο στυλό ή μαρκαδόρο κιμωλίας. Διαφορετικά οι γραμμές τρίβονται καθώς δουλεύω και είναι δύσκολο να τις δεις και καταλήγω να τις ξανασχεδιάζω ξανά και ξανά.sashiko ράψιμο επανασχεδιασμού μοτίβο

 5. Ράψτε το εξωτερικό πλαίσιο

  Ξεκινώντας από τη μία γωνία του εξωτερικού πλαισίου, ράψτε και τις τέσσερις πλευρές του πλαισίου του μοτίβου σας. Μπορείτε είτε να δέσετε έναν κόμπο στην κλωστή είτε να κολλήσετε την κλωστή ενώ ράβετε, εξαρτάται από εσάς. Αφήστε μια μικρή θηλιά σε κάθε γωνία, ώστε οι βελονιές να μην ζαρώνουν το ύφασμα.καρέ με ράψιμο sashiko

 6. Συνεχίστε να ράβετε το σχέδιο.

  Ξεκινήστε πρώτα να ράβετε τις μεγαλύτερες γραμμές του πατρόν σας. δουλεύοντας μέχρι τις άκρες. Μερικές φορές οι μεγαλύτερες γραμμές βρίσκονται στο κέντρο του σχεδίου και μερικές φορές είναι διαγώνιες στο πλαίσιο. Το μοτίβο Shippo-Tsunagi (Επτά Θησαυροί) είναι ένα παράδειγμα αυτού.

  Συνεχίστε να ράβετε το μοτίβο σας, ράβοντας όλες τις παράλληλες γραμμές προς μια κατεύθυνση πριν μεταβείτε στην επόμενη.

  Υπάρχουν μερικά σχέδια που παραδοσιακά ράβονται με συγκεκριμένη σειρά. Ο σκοπός αυτού είναι να χρησιμοποιήσετε το νήμα με τον πιο οικονομικό τρόπο χωρίς να παραλείψετε πολλά. Καθώς ράβετε, ράψτε μακριές σειρές σε όλο το μοτίβο, αντί να τελειώσετε απλώς το σχέδιο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Θα μπορείτε να ράβετε πιο γρήγορα και να χρησιμοποιείτε λιγότερη κλωστή.Sashiko ραφές ράψτε πρώτα τις μεγαλύτερες γραμμές

 7. Ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσει

  Μόλις ολοκληρώσετε το ράψιμο του πατρόν σας. Πλύνετε το κομμάτι σας στο χέρι με κρύο νερό με ήπιο σαπούνι. Θα πρέπει να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα κιμωλίας ή στυλό από το ύφασμα πριν το σιδερώσετε. Πιέστε το με ένα σίδερο πριν κόψετε το περιθώριο ραφής.

 8. Περιθώριο ραφής πρέσας

  Κόψτε το ύφασμα ομοιόμορφα 5/8 ίντσες από το πλαίσιο του μοτίβου σας και, στη συνέχεια, πιέστε το προς τα κάτω αφήνοντας ένα περίγραμμα 1/4 ίντσας στο εξωτερικό του πλαισίου σας. Το σουβέρ σας θα πρέπει τώρα να είναι τετράγωνο 4 1/2 ίντσες.Περιθώριο ραφής πίεσης ραφής sashiko παρακάτω

 9. κόψτε την τσόχα σας

  Κόψτε ένα τετράγωνο τσόχα ώστε να έχει το ίδιο μέγεθος με το σουβέρ sashiko σας. Θα πρέπει να έχει περίπου 4 1/2 ίντσες, αλλά το δικό σας μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό.τσόχα ραφής sashiko στο ίδιο μέγεθος με το ραμμένο ύφασμα

 10. Ράψτε το ύφασμα sashiko στην τσόχα

  Χρησιμοποιώντας την κανονική σας βελόνα ραψίματος και το ασορτί νήμα, ράψτε το ύφασμα sashiko στην τσόχα σας χρησιμοποιώντας μια βελονιά. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να περάσω μέχρι τέρμα την τσόχα με τη βελόνα, παρά μόνο στις γωνίες που υπάρχουν περισσότερες στρώσεις από ύφασμα sashiko.
  ραφές sashiko ράψτε το κομμάτι sashiko στην τσόχα

τελειωμένο ραμμένο έργο sashiko

Αν σας άρεσε αυτό το έργο κεντήματος, ρίξτε μια ματιά στο μάθημά μου για το πώς να φτιάξετε κεντημένα γάντια χωρίς δάχτυλα ή δοκιμάστε τη σταυροβελονιά αν δεν το έχετε ξανακάνει.

Καρφιτσώστε αυτήν την ανάρτηση αν σας αρέσει και εγγραφείτε στη λίστα email μου!