Takipte Kalın
Ana Sayfa»Kişisel Bakım Güzellik ve Moda»UÇUCU YAĞLAR NASIL ELDE EDİLİR?
👍
0
👎
0
💖
0
Kişisel Bakım Güzellik ve Moda
UÇUCU YAĞLAR NASIL ELDE EDİLİR?
 Yemek Moda  • 1 sene Önce

Destilasyon

Tarihte ilk defa su buharı ile damıtmayı (destilasyon) İbn-i Sina MS. 1000 yılında gerçekleştirmiştir.

Destilasyon günümüzde yaygın olarak kullanılan bir metottur. İnce kıyılan aromalı bitki drogu, içi damıtılmış suyla dolu olan destilasyon balonuna konur ve alttan ısıtılınca bitkinin birleşimindeki eter yağı (uçucu yağ) çözülerek gaz haline gelir. Gaz haline gelen eter yağı, etrafında soğuk su akıntısı olan bir borudan (kondensör) geçirilince tekrar sıvılaşır ve özel bir balonda (cam balon) toplanan eter yağı elde edilir. Su buharı ile damıtmada aşırı sıcak ve yüksek basınç eter yağının kalitesini düşürür.

Yağda bekletme (enfleurage)

Bu metot destilasyondan çok farklıdır. Çok narin olan çiçeklerden uçucu yağ elde etmek için bu metot kullanılır. Cam üzerine yayılan tereyağı üzerine bir sıra çiçek dizilir, onun üstüne tekrar tereyağı yayılır ve üzerine çiçek dizilir. Buna 5-6 kat oluncaya kadar devam edilir. Bitkinin türüne göre bu 1-4 hafta bekletildikten sonra destilasyonu yapılır. Bu metotla elde edilen uçucu yağ, en kaliteli olandır, fakat bu metot çok pahalı olduğundan pek kullanılmaz.

Solventle (kimyasal çözücü) uçucu yağ elde etme

Solventle uçucu yağ elde etme, çok ucuz ve basit bir yöntemdir. Uçucu yağ içeren bitki drogları, ince kıyıldıktan sonra içi solventle dolu cam balona konur ve destilasyonu yapılır.

Solvent, genellikle heksan veya petrol türevi gibi zehirli kimyasal çözücüler olduğundan, bunların destilasyondan sonra uçucu yağdan ayrılması yüzde yüz mümkün olmamaktadır. Bu sebeple kullanılmaları mahsurlu olabilir.

Soğuk baskı ile elde edilen uçucu yağlar

Bu metotla meyve kabuklarından uçucu yağ elde edilir. Bunların başında portakal, greyfurt, limon, mandalina, bergamot ve turunç kabukları gelir.Meyve kabuklarının ilaçlanmamış meyvelerden olması gerekir. Aksi halde faydadan çok zarar verebilir. Günümüzde ilaçlanmamış turunç bulmak adeta imkânsızdır. Bu tür uçucu yağların organik meyvelerden üretilmesi gerekir. Alırken bu noktaya dikkat edilmelidir.

YemekModa.com, tarifler, kişisel bakım, güzellik ve moda konularını bir araya getiren kapsamlı bir platformdur. Sitemiz, lezzetli yemek tariflerinin yanı sıra güzellik ipuçları, cilt bakımı, saç bakımı, makyaj teknikleri ve moda trendleri gibi konularda kullanıcılarına ilham vermektedir. Amacımız, mutfak deneyimlerinizi zenginleştirirken aynı zamanda güzellik ve moda alanında kendinizi geliştirmenize yardımcı olmaktır. YemekModa.com, sizlere hem lezzetli tarifler sunarak hem de güzellik ve moda konularında bilgi ve rehberlik sağlayarak keyifli bir deneyim sunmayı hedeflemektedir.
Yorumlar
İlk Yorum Yapan Siz Olun!
Tekil Ziyaretçiler
Başlangıç
08/09/2023
Bugün
0
Dün
0
Tümü
0
Hakkında
Yemek Moda, tamamı denenmiş ve fotoğraflanmış yemek tariflerinin bulunduğu Türkiye'nin en çok okunan yemek tarifleri sitesidir.
Yemekmoda.com 2023 © Tüm Hakları Saklıdır