Güneşten koruyucu ürünlerin içindeki kimyasallar deri tahrişlerine, gözenekleri tıkayıp cilt hasarlarına, bununla birlikte kokteyl etkisiyle vücudumuzda farkında olmadığımız zararlara sebep olmaktadır.
Güneş yağı kullanmayan kişilerde dermatitlerin yok olduğu görülmektedir. Çünkü cildin kendine has cildi koruma mekanizması vardır. Cildin rengini veren melanin pigmenti ve terlemeyle çıkan aminoasitlerin parçalanmasıyla oluşan ürokanik asit ve derinin epidermis tabasındaki stratum korneum tabakasının kalınlaşması ile cilt, tabii bir korunma mekanizması oluşturur. Fakat nasılsa cildim koruma mekanizması oluşturuyor diye saatlerce güneş banyosu yapmak çok yanlış olur! Şüphesiz, güneş ışınları kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Ancak mutlaka cildimizi riske atmadan güneşin tadını çıkarmayı öğrenmemiz gerekir. Her şeyin azı karar çoğu zarar deriz ya, işte bu anlamda güneşi de doğru kullanmak gerekiyor! Önemli olan, yaz tatillerinizde cildinizde yanık oluşturmadan, günde 10-15 dakikadan başlayıp, güneşlenme zamanınızı tedricen artırarak ve cildinizi alıştırarak güneşlenmeniz. Amaç yavaş, dengeli şekilde yanmak ya da haşlanmamaktır. Kendinizi güneşe göstermekten korkmayın.
Güneş yağlarında bulunan başlıca maddeler şunlardır:
* Avobenzon
* Çinko oksit
* Dioksibenzon
* Fenilbenzimidazol
* Homosalat
* Mentil antranilat
* Oksibenzon
* Oktil salisilat
* Oktometoksiinnamat
* Oktosirilene
* Padimat O
* Para amino benzoik asit (PABA)
* Sinoksat
* Sulisobenzon
* Titanyum dioksit
* Trolamin salisilat
Bu maddeler genellikle güvenli kabul edilmektedirler. Fakat yapılan son bir çalışmada bu maddelerin deri yüzeyinde kalmadığı, bütün deri tabakalarına geçtiği gösterilmiştir. Bu maddelerin bazılarının uzun vadede kanser yapıcı bir etkisinin olup olmadığını söylemek bugün için mümkün değildir.
Güneş yağlarının içinde ayrıca parabenler de bulunmaktadır. Parabenler gıda, kozmetik ve ilaçlarda koruyucu olarak kullanılırlar.
Kozmetik ürünlerde en çok kullanılan parabenler şunlardır:
* Metil paraben
* Etil paraben
* Propil paraben
* Butil paraben
* Sodyum benzoat
Bu maddelere duyarlı kişilerde, ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden olurlar.
İngiltere’de yapılan son araştırmalarda ise parabenlerin bulunduğu ürünleri tüketen ve göğüs kanserine yakalanmış insanların kanserli dokularında paraben kimyasalları bulunmuştur. Bu parabenlerin, parfüm, deodorant, krem, güneş yağları, çeşitli makyaj ürünleri ve diş macunu kullanımı ile ciltten absorbe edilerek vücuda girişinin sağlandığı anlaşılmıştır. Dokulara yerleşen parabenler östrojen hormonlarını artırarak dengeyi bozmakta ve kanser tümörleri oluşmaktadır.
Güneş yağları ile ilgili bildiğimiz bir gerçek de D vitamini eksikliğine sebep oldukları…
D vitamini eksikliğinin neden olduğu kanserler ise şunlardır:
* Böbrek
* Endometrium
* Göğüs
* Hodgkin lenfoma
* Hodgkin-dışı lenfoma
* Kolon
* Mesane
* Mide
* Pankreas
* Prostat
* Rektum
* Safra kesesi
* Testis
* Vulva
* Yemek borusu
* Yumurtalık
GÜNEŞ YANIĞINI GİDERME
Güneş yanığı oluştuysa, cildinizin daha hızlı iyileşmesi için yeşil çayı demleyip püskürtmeli bir şişeye aktarın ve buzdolabında bekletin. Hafif orta soğuk şekilde, vücudunuzda yanık olan yerlere sabah ve akşam püskürtün. Günde iki defa demlenmiş yeşil çayla yapılan bu uygulama ile yanığınız kısa sürede geçecektir.
MALZEME:
25 gr karite yağı (shea butter)
5 ml pamuk yağı
5 ml hindistancevizi yağı (katı kıvamda)
5 ml susam yağı
HAZIRLAMA:
Karite yağı, bir cam behere ya da cam bir kâseye konulur. İçerisine susam ve pamuk yağı ilave edilip benmari usulü eritilir. Katı hindistancevizi yağı da ayrı bir yerde (yine cam bir kapta) benmari usulü eritilir. Erimiş durumdaki karite, susam ve pamuk yağlarından oluşan karışımının içerisine aktarılır. Cam bir çubuk veya tahta kaşıkla karıştırıldıktan sonra hazır hale gelen krem, kavanoza aktarılıp buzdolabında muhafaza edilir.
Güneşe çıkmadan 20 dakika evvel cildimize sürebiliriz. Gündüz nemlendirici olarak da kullanılabilir. Raf ömrü 6 aydır.
MALZEME:
30 ml susam yağı
30 ml findik yağı
10 ml kakao yağı
20 ml ceviz yağı
10 ml havuç yağı
HAZIRLAMA:
Bütün malzemeler karıştırılır. Koyu renkli cam şişeye aktarılır. Bronzlaşma ciltte sağlandıktan sonra da bu yağ kullanılabilir. Sabit yağların raf ömrü 2 yıl olduğundan, bu karışımın raf ömrü de 2 yıldır.
MALZEME:
Bir adet organik limonun kabuğu
2 gr kuru nane
100 ml sıcak su
20 ml ceviz yağı
20 ml havuç tohumu yağı
HAZIRLAMA:
Bronz tende, ciltte şiddetli kuruma olur. Bu sebeple cildin nemini sağlamak için haftada bir kez, limon kabuğu ve kuru nane sıcak su ile demlenir, süzülür. Daha sonra ceviz ve havuç tohumu yağı ile birleştirilip cilde masaj halinde uygulanır. Yağ uygulandıktan sonra yarım saat beklenmelidir. Sonra ılık bir duş alınabilir
GÜNEŞ YAĞLARI,CİLDİMİZİ GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINDAN KORUR MU?
ERKEN YAŞLANMAYA SEBEP OLAN SERBEST RADİKALLER NELER?