Ardıç
Antiseptik ve vücudu temizleyici özelliklere sahiptir. İdrar söktürür ve spazmları çözer. Romatizmal ağrılara iyi gelir. Eklem iltihabı ve ödem durumlarında yararlanılabilir.
Bergamot
Stres ve yorgunluğu giderici ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliğe sahiptir. İştah artırıcı ve safra söktürücü etkisi vardır. Ayrıca çayda lezzet ve koku verici olarak da kullanılır. Moral yükseltici ve sakinleştirici bir yağ olan bergamot, öfke ve hayal kırıklığını giderir, özellikle endişe ile oluşmuş depresyonda mükemmel sonuç verir. Egzama tedavisinde de kullanılır.
Biberiye
Ağrı kesici ve antiseptik özellikleri vardır. Baş ağrısına ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Hafızayı güçlendirir. İdrar söktürücüdür, gaz giderir, kan dolaşımını artırır, bronşite, sinüzite, sarılık ve karaciğer yetmezliğine de iyi gelir.
Defne
Sert bir koku veren defne yağı, uygulanan bölgeye sıcaklık verir. Antiseptiktir ve rahatlatıcı özelliği vardır. Saç ve kafa derisi tedavilerinde kullanılır. Saç büyümesine etki eder.
Fesleğen
Fesleğen yağı bronşit, migren gibi fiziksel ağrıların yanında halsizlik, depresyon ve anksiyete gibi sorunlara da iyi gelir.
Greyfurt
Kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşünce durumlarında ilaç olarak kullanılır. Greyfurt, bu durumları yok eder ve canlandırıcı karakteri ile kararsızlık, sürüncemede kalma ve geçmiş için kaygılanma durumlarında fayda sağlar. Manik depresif duygulanım bozukluğunda yardımcıdır.
Gül
Şişlik ve kabartılara gül yağı sürüldüğünde vücut, anında tepki verir ve iyileşir. Yumuşatıcı
ve kas gevşetici özelliğine sahiptir. Depresyon giderici, yatıştırıcı ve spazm giderici özellikleri vardır. Cinsel olarak uyarıcıdır. Uykusuzluğa, sinirsel sorunlara ve adet öncesi sendromlara olumlu etki gösterir. Cilt bakımında kullanılır. Alerjik ciltlere, egzamalı ciltlere ve açık yaralara iyi gelir.
Hint defnesi
Selülit ve çatlaklara, sivrisinek ısırıklarına sürülebilen Hint defnesi yağı, sivilcelere de direkt uygulanabilir. Cilde direkt olarak uygulanabilme özelliği vardır.
Itır
Dengeleyici ve sakinleştiricidir. Her tür cilt sakıntısına iyi gelir. Hormon dengeleyicidir ve adet sıkıntılarına iyi gelir. Selülit için etkindir.
Baş ağrısı, akne, egzama ve sedef hastalıklarında özellikle tercih edilen ıtır yağını şeker hastaları kesinlikle uygulamamalıdır.
İngiliz nanesi
Tazelik, ferahlık, canlılık verir ve konsantre edicidir. Mide bulantılarında, hazımsızlıklarda kullanılır.
Kekik
Başka bir yağ ile karıştırılarak uygulanması gereken kekik yağı, epilepsi (sara) hastalarına tavsiye edilmiyor.
Lavanta
Ağrı kesici, mikrop kırıcıdır. Sakinleştirici, dengeleyici, tüm cilt sorunlarına birebir, baş ağrısı, böcek sokmalarına karşı etkili, yanıkları iyileştirici, yatıştırıcı, huzursuzluk, korku, uykusuzluk, panik ve depresyon durumlarında çok yararlıdır. Parfümeri sanayiinde de kullanılır. Vücuttaki kötü kokuları giderir, antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Saçtaki sirkeleri gidericidir.
Lavanta uçucu yağı da Hint defnesi gibi cilde direkt tatbik edilebilir özel liktedir.
Limon
Antiseptiktir ve bakteri gelişimine engel olucu özellikleri vardır. Kişiyi canlandırır ve enerji verir. Varisler, mide ülseri, depresyon ve endişe üzerinde etkilidir. Boğaz ağrısı, mide yanması,
kan temizleme ve böbrek taşında kullanılır. Bağ dokusu hastalığında kas kuvvetlendirir. Sivilceleri giderir. Cildi güzelleştirir. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Böcek ve sinek ısırmalarında kaşıntı ve şişmeleri önler.
Melisa
Hem yatıştıran hem de canlandıran bir yağ olan melisa uçucu yağı, acıya karşı kullanılır.
Nane
Kramp çözücü ve şişkinliğe karşı kullanılan nane yağı, tansiyonu yükseltir ve karaciğeri güçlendirir. Mide bulantısını keser. Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Sinirleri güçlendirir. Sinüzit, baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Bağırsak parazitlerini temizler. Yorgunluğa iyi gelir ve canlandırıcıdır. Selülitte davisinde kullanılır.
Okaliptüs
Kişiye konsantrasyon ve zihin açıklığı sağlar. Enerjilerin dengesiz olduğu durumlarda kullanılır. Kabızlık, öksürük, sinüzit, şeker hastalığı, romatizma ve selülitte etkilidir. Bronşit, astım gibi akciğer hastalıklarında ve gribal enfeksiyonlarda kullanılır. Böcek ısırıklarına, yanıklara, deri yaralanmalarına ve derideki kabarıklıklara iyi gelir.
Papatya
Antibakteriyel bir yağ olan papatya, hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntıları rahatlatır. Adet sancılarını büyük ölçüde azaltır. Derideki kesik, yanık ve çabanları iyileştirir. Fiziksel ve ruhsal bir rahatlatıcı olan papatya, depresyon, korku, histeri ve gerilimi yatıştırır. Tedirginlik, huzursuzluk, öfke ve sabırsızlık durumlarında sakinlik verir. Bademcik ve diş iltihabında kullanılır. Cilt için oldukça faydalı bir yağdır.
Portakal
Ateş düşürücüdür. Cildin güzel olmasını sağlar. Yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Cildi sıkıştırır. Sivilce ve akneleri kurutur. Tonik olarak da kullanılabilir. Kan dolaşımını düzenleyicidir. Sinir yatıştırıcıdır. Spazm çözücü ve ağrı giderici özellikleri de bulunmaktadır.
Rezene
Adet sancılarını belirgin ölçüde azaltan rezene yağını, epilepsi hastalarının kesinlikle kullanmamaları gerekir. Sıkıntılı zamanlarda güç ve cesaret verir. Stresli zamanlarda bazı insanların çokça sığındığı oburluk ve alkolizme karşı kullanılır. Yara iyi edici özelliğe sahiptir.
Cildi besler ve pürüzleri giderir.
Sandal ağacı
Kardiyovasküler sistemin destekleyicilerinden sandal ağacı yağı, bronşit ve larenjit gibi solunum sorunları için birebirdir.
Sedir
Gerilimleri yatıştırır. Balgam söker, sakinleştirir ve gençleştirir.
Tarçın
Yüz bölgesine uygulanmaması gereken tarçın yağı, iştahı açar ve cinsel ar
zuları artırır.
Vanilya
Acı aromasıyla vanilya yağı, stres için biçilmiş kaftan. Cildi besleyip, yumuşatan vanilya, cinsel gücü de artırır.
Yasemin
Doğal afrodizyak olan yasemin yağı, seks hayatını güçlendirir. Kişiye canlılık kazandırır ve endişeyi yatıştırır. Depresyona iyi gelir, endişe giderir, deri ve saçlar için yararlıdır. Adet sancılarını dindirir. Duygusal olarak dengeleyici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Romatizma ağrılarında son derece etkili olmasının yanında selülit giderici olarak da kullanılır.
Zencefil
Mide bulantıları, soğuk algınlıkları ve nezle gibi rahatsızlıklarda kullanılan zencefil yağı, kaslardaki ağrıyı, romatizma ve kireçlenme sıkıntılarını dindirir.
* Eterik yağlar diğer yağlara benzemez. Örneğin ayçiçeği yağı, zeytinyağı veya badem yağı gibi yağlar, sabit yağlardır. Oysa eter yağları, yüksek kaliteli uçucu yağlardır. Uçucu yağlar alkolle, sirkeyle ve sabit yağlarla karışır. Suda çözülmezler.
* Sabit yağların molekül yapıları ne kadar küçük ve çifte bağ sayısı ne kadar az olursa, emdirilmesi o kadar kolay olacaktır. Zincir sayısı ve molekül sayısı büyüdükçe emdirilmesi zorlaşır. Örneğin hindistancevizi yağının molekül sayısı fazla ve uzun zincirlidir. Emilimi zor ama yararı çok fazladır. Bu sebeple uçucu yağı çözeceğimiz sabit yağın özelliklerine de dikkat edilmelidir.
* Neredeyse hepsi antiseptik ve antibakteriyel özelliktedir. Dolaşıma geçebildiklerinden dolayı uçucu yağları, böbrek ve akciğerler vasıtası ile dışarı atarız. Terimizde uçucu yağ bulunmaz yani terle dışarı atılmazlar.
* Sabit yağlara veya sirke vb çözücü içine az miktarlarda damlatılıp seyreltilerek kullanılırlar.
* Dozunu fazla kaçırdığımızda toksisiteye neden olurlar. Sinir uçlarında birikerek, kramplara yol açabilirler. Fototoksisiteye neden olabilirler. Birçok kişide alerjilere sebep olabilirler. Bu yüzden kullanımında çocuklar,hamileler, yaşlı ve alerjik bünyeli kimseler dikkat etmelidirler.
* Hamileliğin ilk dört ayında kesinlikle aromaterapi uygulaması yapılmamalıdır.
* Hamilelik döneminde (ilk dört aydan sonraki dönemde) anason, rezene, fesleğen, adaçayı, kekik, zufaotu, portakal, bergamot ve ardıç uçucu yağları yan etki yapabilir. Bu sebeple, bu yağları hamilelik dönemi içinde hiç kullanmamak daha güvenlidir.
* Yüz bölgesinde tarçın ve karanfil uçucu yağları kullanılmamalıdır.
* Okaliptüs ve ıtırı, şeker hastalarının kullanmaması gerekir.
* Rezene, okaliptüs ve kekik ise epilepsi rahatsızlığında kullanılmamalıdır.
* Fesleğen ve rezene gibi asitli yağların zararlı yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Asiditeden kaynaklı çok yoğun tahriş edici olduklarından, doğru dozda kullanılmadığında büyük tahrişler yapabilir ve cildi yakabilir.
Yaş gruplarına göre sabit yağ ve uçucu yağ oranları şöyle olmalıdır:
* Erişkinlerde, 100 ml sabit yağ için: 30 damla uçucu yağ
* Çocuk, yaşlı ve hastalarda 100 ml sabit yağ için: 15 damla uçucu yağ
* Bebeklerde ise 100 ml sabit yağ için: 8 damla uçucu yağ
* Ayrıca erişkinlerde masaj yağlarında 20 ml sabit yağ için: 10 damla uçucu
yağ kullanılabilir.